Kaktusy a sukulenty

Kaktusy patria k menej náročným rastlinkám. K životu však potrebujú dostatok svetla a občasné zalievanie. Teraz v období zimných mesiacov (december-marec) kaktusy treba zazimovať. O tom ako sa o tieto malé pichľavé zázraky treba starať si môžete prečítať v článku.

kaktusy, sukulenty, farebne kaktusy, jedinecne kaktusy, ako sa starat o kaktusy, umrel mi kaktus, co sa deje s mojim kaktusom

Zimovanie
V zimnom období kaktusy potrebujú špeciálnu starostlivosť. Treba ich presunúť na miesto s nižšou teplotou a obmedziť zálievku. Ak na zazimovanie nemáte úplne studené miesto, môžete ich počas tohto obdobia dva-tri krát trocha poliať. Po debatách s pestovateľmi, sme zistili, že každý zimuje v rozdielnych svetelných podmienkach. Niekto si nedá dopustiť na úplne temné miesto a niekto zimuje v skleníku na svetle. My máme naše na stole v izbe.

Svetlo
Veľmi podstatný je práve fakt, že k životu potrebujú veľa svetla, inak sa deformujú. Najlepšie je priame slnečné svetlo. Ideálne je mať kaktus na parapete, alebo blízko okna. Nesprávne umiestnenie je napríklad kúpeľňa, alebo temnejšia izba. Jedna z výnimiek, ktorá zvláda aj temnejšie miesto je Euphorbia Trigona.

Polievanie
Kaktusy a sukulenty polievame až keď je hlina úplne preschnutá. Najlepšie je to robiť naraz a väčším množstvom vody. Tú nalejeme dole do misky v ktorej je kaktus a počkáme kým sa odspodu voda dostane do celej hliny. Zvyšnú vodu z misky vylejeme. Pri polievaní treba dbať aj na to aké je vonku počasie. Ak je chladnejšie a nesvieti slnko, môžu kaktusy ostať bez vody aj viac dní ako obyčajne.
Ak sa neviete rozhodnúť či už poliať znova alebo ešte nie, tak ešte nepolievajte.

Presádzanie
Malé kaktusy presádzame raz ročne, počas jari. Väčšie stačí raz za tri, štyri roky. Presádzame až keď je rastlinka rozrastená až po okraj nádoby a novú nádobu volíme len o kúsok väčšiu ako predošlú, aby korene vedeli prerásť celú hlinu a nedochádzalo k vyhnívaniu. Taktiež je dôležité vyberať nižšie kochlíky lebo korene sa väčšinou nachádzajú v hornej časti pri rastlinke a teda rovnako ako pri príliš širokej, v príliš hlbokej nádobe by vyhnívanie mohlo prísť odspodu, kde by sa držala vlhkosť v hline. Po presadení sa kaktusy nesmú poliať, lebo by to mohlo zničiť konce koreňov. Prvá zálievka je vhodná tak po dvoch týždňoch keď už si korienky v novej pôde našli miesto a rastlinka bude schopná prijať cez ne vodu

Hlina
Pre kaktusy miešame špeciálnu hlinu v pomere 1:1:1:1:1 z týchto zložiek: pôda, rašelina, perlit, štrk, piesok. Pôda je zdrojom živín pre rastlinku. Ideálne je vybrať takú v ktorej nie sú väčšie kúsky (napríklad kôry). Rašelina trochu odľahčí hlinu. Perlit pôdu prevzdušní a vďaka pórovitej štruktúre udržuje aj živiny a aj vlhkosť. Ďalšou dôležitou zložkou hliny je jemný štrk a hrubší piesok (príliš jemný piesok by sa mohol zlepovať a ničiť tak korienky). Hlinu treba pred použitím sterilizovať. Pestovatelia na to používajú rôzne metódy, napríklad preparenie horúcou vodnou parou, alebo sterilizujú v mikrovlnke. My do hliny pridávame rozdrvené čierne uhlie, ktoré odstraňuje baktérie.
Netreba zabudnúť, že na dno kochlíka pred sadením treba dať drenáž, aby korienky nezačali vyhnívať. Môže byť klasická z obchodu, ale ako alternatívne riešenie dobre poslúži aj natrhaný toaletný papier. Na vrch sa môže nasypať premytá a preosiata antuka.
Po presadení sa kaktusy nesmú poliať, lebo by to mohlo zničiť konce koreňov. Prvá zálievka je vhodná tak po dvoch týždňoch keď už si korienky v novej pôde našli miesto a rastlinka bude schopná prijať cez ne vodu.



3 thoughts on “Kaktusy a sukulenty”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *